Lääkärikuulumisia

Epikriisit, miksi niissä on aina jotain pielessä?

Lääkärikäynneissä on aina jännittävintä epikriisin saaminen. Mitä lääkäri on kirjannut, mitä ymmärtänyt ja onko jotain erillisiä mainintoja aiheesta, ”potilas haluton lääkekokeiluihin, potilas keskustelee intensiivisesti, eikä halua käydä läpi oirekuvausta”.

Nämä kaikki löytyvät vanhoista epikriiseistä. En vaan voi käsittää, miksi ei taustatietoja lueta ennen potilaan vastaanottoa. On todella raskasta käydä läpi esimerkiksi päänsärkykohtausten oirekuva uudelleen ja uudelleen lyhyellä vastaanottoajalla. Osastojakson epikriisi olikin lähes oikeanlainen.

”33-vuotias nainen, jolla vaikeahoitoinen Hortonin neuralgia. Lisäksi aiemmin psykiatrian puolella hoidettu hallitsematonta ahdistusta ja masennusta. Potilas haluaa keskustella oirekuvistaan myös psykiatrin kanssa. Hankalahoitoisen Hortonin lisäksi migreenivaivaa, sairaushistoria näistä laaja.

Potilasta hoidettu Hämeenlinnassa (no oikeasti Tampereella ja Hyvinkäällä, mutta kai se Hämeenlinnakin käy) sekä Meilahdessa. Viimeinen hoitokontakti HUS:iin puhelimitse, tuolloin potilas raskaana ja oireeton ja uusi soittoaika sovittu kesäkuulle 2019. Tuo raskaus päättynyt nyt kuitenkin keskenmenoon ja potilaan Horton-oireisto kärjistynyt.

Potilas otettiin päivystysosastolle 13.11. ja aloitettiin kortisonihoito. Potilaalle kokeiltu lähes kaikki estolääkitykset ja niistä ei ole ollut apua tai haittoja ollut paljon. Potilas suhtautuu kovin kielteisesti uusiin hoitokokeiluihin eikä mm. botuliinihoitoihin ole lähtenyt. Osastojakson aikana potilaalle aloitettu kortisoni Prednisolon 80mg 1×1 laskevin annoksin.

Osastojakson aikana voimakasta kipuoireilua ja henkistä ahdistuneisuutta, potilas tapasi myös psykiatrin ja jatkossa yleissairaalapsykiatrian käynti sovittu. Osastojaksolla aloitettiin myös Triptyl 25mg1x1, Sepram 20mg 1×1 sekä Diapam 10mg x 3-4 sekä tarvittaessa opioidilääkitys (Oxynorm, Oxanest). Myös happihoitoa potilas sai.

Tilanne lähtee jonkinverran korjautumaan (halusin kotiin, koska minulle ei enää voitu tarjota yksityishuonetta, enkä olisi kestänyt muita ihmisiä samassa tilassa). Edelleen kivulias. Potilas ja puoliso kovin väsyneitä tilanteeseen, taloudellisia vaikeuksia, henkistä ahdistusta. Sovittiin, että hoito jatkuu Meilahdesta.”

Meilahti

Viime viikon osastojakson jälkeen laitettiin Seinäjoelta lähete Meilahteen kiireellisenä. Postitse tietenkin. Sähköisessä maailmassa sairaaloiden välillä tiedot kulkevat postilla. Naurettavaa vai mitä? Soitin eilen Meilahden neurologille ja sain tietää, että kiireellinen aika on soittoaika 4.1.

Reaktiona täydellinen paniikki. Ei ei, en minä pärjää tammikuuhun saakka! Sairasloma oli osastolta kirjoitettu 25.11.2018 saakka eli nyt sunnuntaihin. Rukoilin ja anelin, että tehkää nyt jotain ja luojan kiitos, neurologi soitti minulle perjantaina iltapäivällä. Juteltiin hetki ja omakantaan oli kirjattu seuraavaa:

”Määrittämätön hoitoprosessin vaihe (ei vaihetta)

Diagnoosi G44.0 Cluster päänsärkyoireyhtymä (Oikea)Paperit nähtävänä postivastausajalla. Kyseessä on 33-vuotias nainen, jolla hankalahoitoinen sarjoittainen päänsärky. Asuu nykyisin Seinäjoella, mutta seuranta potilaan toivomuksesta Meilahdessa. Viimeisin kontakti puhelimitse 9/2018, jolloin tieto, että potilas raskaana ja päänsärkyjen suhteen tilanne rauhallinen.

Nyt postivastausajalla nähtävänä Seinäjoen keskussairaalan neurologian merkintöjä. Raskaus sittemmin päättynyt keskenemenoon. Sittemmin päänsärkyoireisto myös kärjistynyt. Ollut neurologian osastolla 12. – 15.11. Potilaalle aloitettu kortisonikuuri laskevin annoksin. Tavannut myös psykiatria osastojakson aikana. Kotiutunut Triptyl-, Sepram-lääkitysten kanssa.

Aiemmin potilaalle sovittu seuraava kontakti vasta ensi vuoden kesäkuulle. Tilanne nyt hankaloitunut, joten aikaistettu soittoaika aiheesta. Ollut yhteydessä hoitaajaan sairausloma-asioissa. Hankala tilanne, jatketaan ad 31.3.2019.”

Eli nyt vain toivon, että saan haettua kuntoutustuelle jatkoa (edellinen päättyi huhtikuussa), jotta voisin hengittää hieman vapaammin eli saada säännöllisesti jostain jotain tuloa ja lisäksi tehdä työtä päivässä pari tuntia tarvittaessa.

Yleissairaalapsykiatria

Eilen oli myös ensimmäinen käynti yleissairaalapsykiatrialla. Eli suomeksi tunnin juttutuokio psykologin kanssa. Tunti oli liian lyhyt aika ja tuntui, että vain yritin kiireellä oksentaa kaiken ulos. Käynnin aikana palloteltiin asioita siitä, pitäisikö minun päästä psykoterapiaan tai kenties lääkinnällliseen kuntoutukseen, mutta siis johonkin, jossa käytäisiin koko elämä läpi.

Minä olen äärettömän läheisriippuvainen, koen todella kovaa menetyksen pelkoa ja hylätyksi tulemista. Kai tämä juontaa juurensa lapsuudesta. Niistä päivistä, kun isän jäljiltä oli keittiön lankapuhelimeen jäänyt vähän liian paljon partaveden tuoksua ja tiesit, että hän ei tule ensi yöksi työreissulta kotiin. Kun sana Jyväskylä tarkoitti minulle samaa kuin se, että isä ryyppää.

Isä saattoi olla poissa yhden yön, viikon tai kuukauden. Aina välillä hän oli käynyt kotona, nukkumassa yön autotallissa olevassa pienessä nojatuolissa. Tai leikkimökissä. Tai kellarissa. Joskus hän oli uskaltautunut sisään takkahuoneen sohvalle. Tässä samassa talossa, missä me nyt asumme. Edelleen joka aamu, jos nousen ensimmäisenä, kävelen takkahuoneen ovelle ja odotan näkeväni isän, joka nukkuu sohvalla. Isä on siis kuollut marraskuussa 2004. Jäi kännissä auton alle. En koskaan unohda sitä.

Yleissairaalapsykiatrialta saatiin uusi aika ensi perjantaille. Psykologi lupasi myös kysyä psykiatrilta, että saisinko vastaanottoaikaa. Myös Christianille todennäköisesti luodaan oma hoitosuhde. Christian on koulukiusattu ja joutunut kantamaan liian suurta vastuuta aivan liian aikaisin. Meidän yhteinen projekti onkin se, että molemmat penkovat nyt myös menneisyyden. Meidän on pakko.

Facebookissa blogin sivut https://www.facebook.com/stormlandblog/

Oma Facebook: https://www.facebook.com/veera.storm

Instagram https://www.instagram.com/veerastorm

Minulle voi laittaa viestiä sähköpostilla stormveera(at)gmail.com tai Facebookin kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.