Masennus

Miltä tuntuu olla masentunut?

Makaat sängyllä ihan hiljaa. Toivot, että saat jäädä siihen. Upota patjan sisään ja kadota. Rinnassa tuntuu outo paine, niin kuin joku haluaisi repiä rintakehän auki, mutta samalla painaa keuhkoja kasaan. Päivät tuntuu suorittamiselta, odotat iltaa, että pääset takaisin nukkumaan. Toivot, että puhelin ei soi. Ettei kukaan laita viestiä, että ei vaan joudu esittämään reipasta. Samalla kuitenkin odotat, että joku soittaisi ja kysyisi mitä kuuluu. Tai laittaisi viestin. Edes jonkun typerän kuvan Citymarketin kylmähyllyn kyltistä, missä lukee kissan kokoisin kirjaimin ”MUISTITHAN HIIVAN?”. Sain muutama päivä sitten tällaisen viestin, nauratti.

Masennus tuntuu olevan suomalaisten kansallissairaus sydän- ja verisuonisairauksien sekä alkoholismin lisäksi. Minä olen ollut masentunut teini-ikäisestä asti. Välillä on ollut parempia hetkiä ja välillä tosi huonoja. Moni teini-iän masennus- ja ahdistusoire laitettiin murrosiän piikkiin. Jos olisin päässyt jo silloin mielenterveyspalvelujen piiriin, olisiko elämäni ollut erilaista? Yläasteikäisenä lievitin masennusta viiltelyllä, alkoholilla ja holtittomalla itsetuhoisella käytöksellä. Millään ei ollut väliä, halusin olla se, joka tekee kaikkein hurjimmat temput. Samalla pärjäsin koulussa todella hyvin (keskiarvo 9), minulla oli oma hevonen ja soitin baritontorvea isossa puhallinorkesterissa, joka keikkaili Italiassa asti. En halunnut kenenkään tietävän, miten paha olo minulla sisälläni oli. Suoritin, nauroin ja illat itkin omaa pahaa oloani yksin. Olin todella sosiaalinen, vaikka olisin halunnut olla yksin. Muistan yhden päivän yläasteikäisenä, kun istuin yksin kalliolla ja katselin alas kivilouhokseen. Join Ofeliaa ja mietin että hyppäänkö. Poltin askillisen tupakkaa siinä istuessani. En hypännyt. Päätin, että en halua aiheuttaa läheisilleni sitä tuskaa, mikä hyppäämisestä olisi seurannut.

Masennuksen ”virallinen” määritelmä

Terveyskirjastossa masennuksesta kirjoitetaan näin:  ”Sanalla masennus ymmärretään usein eri asioita. Varsinaisissa masennustiloissa keskeinen oire on masentunut mieliala tai selvästi vähentynyt mielenkiinto tai mielihyvä. Oire vaivaa suurimman osan päivästä yhtäjaksoisesti vähintään kahden viikon ajan. Masennustilassa ei kuitenkaan ole kyse pelkästä alentuneesta mielialasta tai mielenkiinnosta, sillä varsinaisen masennustilan diagnosointi edellyttää myös useita samanaikaisia muita oireita.Tällaisia masennustilalle ominaisia oireita ovat merkittävä painon lasku tai nousu, unettomuus tai lisääntynyt unen tarve, lähes päivittäinen väsymys tai voimattomuus, liikkeiden ja mielen hidastuminen tai kiihtyneisyys, arvottomuuden tai kohtuuttomat syyllisyyden tunteet, vaikeudet ajatella, keskittyä tai tehdä päätöksiä sekä kuolemaan liittyvät mielikuvat tai itsemurha-ajatukset. Masennusoireisiin liittyy usein eriasteista ahdistuneisuutta sekä alkoholin lisääntynyttä käyttöä.

Hetkellinen tai lyhytaikainen masentunut mieliala tai suru reaktiona erilaisiin pettymyksiin tai menetyksiin ei siis ole osoitus masennustilasta. Masennustilassa mielialan muutos ja siihen liittyvät oireet saattavat kestää yhtäjaksoisesti viikkoja, kuukausia, joskus vuosiakin.

Eriasteiset masennustilat ovat hyvin yleisiä. Lievistä masennustiloista kärsii noin 10–15 %, vakavista masennustiloista noin 5 % ja psykoottisista depressioista vajaa 1 % aikuisväestöstä.”

Masennusta voidaan hoitaa monenlaisilla keinoilla. Parasta olisi, jos masentunut saisi sekä toimivan lääkityksen että keskusteluapua. Virallinen hoitosuositus perustuukin psykoterapian ja lääkehoidon yhdistelmälle. Liian usein masentunut lähtee 15 minuutin lääkärikäynniltä mukanaan resepti johonkin SSRI-lääkkeeseen ja parin viikon sairaslomaan. Lääkitys alkaa vaikuttaa yleensä vasta muutaman viikon kuluessa. Minä olen nyt syönyt masennuslääkettä reilun viikon, eikä vielä ole olossa suurempia muutoksia havaittavissa. Ensi viikolla tapaan psykiatrin, joka ottaa varmasti kantaa tähän masennuslääkitykseen.

Kulissien takana

Moni ajattelee, että masentunut ihminen on kuolaava zombie, joka viiltelee itseään kylpyammeessa. Että masentunut on samoissa vaatteissa kulkeva suttuinen ja iloton hahmo, joka hakee Alepasta muovipussissa kaljaa ja menee yksin kotiin ryyppäämään ja masentumaan lisää. Masentuneelle ei uskalleta puhua, ettei vaan loukata tai saada masentumaan lisää. Pahimmassa tapauksessa katkaistaan välit. Masentunut ei jaksa ottaa yhteyttä, ei jaksa nauraa, ei jaksa pitää yllä kulisseja.

Tai sitten jaksaa. Minä olen pitänyt kulissit viimeiseen saakka. Nyt kun olen antanut itselleni luvan olla oikeasti minä itse, tunteet heittelee laidasta laitaan. Nyt kun olen antanut itselleni luvan olla hiljaa silloin kun haluan, olla epäsosiaalinen kun haluan ja toisaalta nauraa ja nauttia arjesta, tuntuu kuin olisin vuoristoradassa. Päänsärkykohtaukset suomeksi sanottuna vituttaa, ne vie liikaa aikaa kaikelta muulta. Christian sanoi, että nyt on se hetki, kun minun on aika keskittyä itseeni. Olla oikeasti itsekäs eikä vain näennäisesti. Olla miettimättä, mitä minusta ajatellaan. Olla miettimättä sitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Jos haluan levätä, niin lepään. Jos haluan lähteä salille tai lenkille, niin lähden. Huomasin salilla ollessani ihanan asian. Peilistä näkyi pullea ja surullisen näköinen ihminen, vähän sellainen Putouksen Taika-Pasi. Mutta se ei haitannut. Siinä hetkessä tiesin, että tämä ei ole ikuista. Treenit on aloitettu, nyt vaan pitää päivä kerrallaan tehdä parhaat mahdolliset teot ja päätökset.

Kuva lainattu https://www.facebook.com/iltasanomat/photos/a.10153433108536463/10155911242786463/?type=3&theater

Lopuksi

Miinusmerkkinen talous sai myös jatkoa. Pankki ilmoitti, että ette saa lyhennysvapaata asunnon myynnin ajaksi, toivottavasti asunto menee nopeasti kaupaksi ja saatte siten helpotusta tilanteeseenne! Kiitos Keski-Uudenmaan Osuuspankki joustosta, mainokset siitä, että vaikeiden elämäntilanteiden kohdatessa asiat voidaan aina neuvotella uudelleen, eivät ilmeisesti nyt meidän kohdalla päde. Alkoi nyppimään niin paljon, että nauratti. Onneksi sentään päänsärkykohtaus oli jo mennyt ohi tuon viestin tullessa. Talousasiat selviävät aikanaan, nyt laatikossa on pino laskuja, joihin ei ole rahaa. Tilanne ei korjaannu vuodessa eikä kahdessakaan, mutta olen antanut itselleni lupauksen, että kun täytän 40 (eli vuonna 2025), olen varakas, hyväkuntoinen ja onnellinen itsestäni ja elämästäni.

Päänsärkykohtauksia tulee päivittäin 1-5 eli pientä vähentymistä on huomattavissa. Osa kohtauksista on myös hieman lyhyempiä kuin vielä 2 viikkoa sitten.

 

Facebookissa blogin sivut https://www.facebook.com/stormlandblog/

Oma Facebook: https://www.facebook.com/veera.storm

Instagram https://www.instagram.com/veerastorm

Minulle voi laittaa viestiä sähköpostilla stormveera(at)gmail.com tai Facebookin kautta.

 

2 thoughts on “Masennus”

  1. Heippa!

    Suosittelen vahvasti energiahoitoa/rosen-terapiaa/vyöhyketerapiaa masennuksen hoitoon – mitä tahansa kehollista hoitomenetelmää, joka laittaa tunne-energiat liikkeelle. Masennus on monien lukkiutuneiden tunteiden lopputulos, joka on todellakin mahdollista itse parantaa! ❤ itse myös teinistä asti ollut kausittain enemmän tai vähemmän masentunut, lopulta myös uupunut, ja paranemisen keskiössä on ollut erilaiset kehoterapiat ja omien ajattelumallien täysuudistaminen. Sairausdiagnoosin sijaan näenkin masennuksen ennemmin luonnollisena reaktiona haitallisiin ajatusmalleihin ja tunteiden ilmaisemattomuuteen. 🙂 Todella paljon voimia, toivottavasti tästä oli apua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.