Äidillä on pieni päänsärky

Onneksi Amanda ei vielä ymmärrä tuota lausetta. Olisin toivonut, että ei tarvitse koskaan ymmärtääkään, mutta pahasti näyttää siltä, että hän oppii varmaan ensimmäisenä sanomaan Horton. Päivittäinen päänsärky on palannut takaisin.

Vaikka herra Horton on nyt jälleen päivittäinen vieran, vielä ei ole puhettakaan siitä, että mentäisiin samalla rummutuksella kuin vuosi sitten.Nyt on joka päivä vähintään kaksi kipukohtausta. Päänsärky alkaa kellontarkasti klo 4.15. Tällöin herään ensimmäisen kerran.

Tämä kipukohtaus kestää noin 10 minuuttia. Seuraava tulee klo 8.30, nyt kohtaus kestää vartin. Joinakin päivinä kohtaukset loppuvat tähän, mutta muutamana päivänä kohtaukset jatkuvat tunnin välein klo 13 asti.

Horton-kohtaus on siitä mielenkiintoinen, että se ei hirveästi ennakoi. Kipu iskee oikeaan ohimoon ja silmän taakse kuin jäinen luoti. Kipukohtauksen aikana en pysty puhumaan, tekisi mieli juosta ympäri taloa ja välillä lyödä päätä seinään. Näiden lyhyiden kohtausten aikana pärjään kotona vauvan kanssa hyvin, koska viimeiseen asti välttelen migreenilääkkeitä.

Kohtauslääke vaikuttaa minuun siten, että nukkuisin mielelläni loppupäivän, tulee sellainen sumuverho päähän. Kivun kanssa oppii elämään, lääketokkuran kanssa ei. Reilu viikko sitten ottamani migreenilääke teki vielä sellaisen ihana jutun, että maidontulo loppui kuin seinään. Nyt meillä mennään siis ihan puhtaasti korvikkeella. Mutta mitäpä siitä, vauva syö myös korviketta hyvällä halulla ja kasvaa silmissä.

Voiko päänsärkykroonikko tehdä töitä?

Vastaus kysymykseen: Kyllä voi. Minä teen iltaisin töitä. Horton ei ole minulla koskaan ollut iltapainotteinen, iltaisin olen aivan normaali ja kivuton, päänsärky on muisto vain. Kun minulla 2015 diagnosoitiin Horton, työskentelin täysipäiväisesti kotihoidossa. Pystyin käymään töissä, koska silloinen työnantaja antoi mahdollisuuden tehdä pelkkää iltavuoroa.

Sairauslomalla olen ollut Hortonin takia oikeastaan vain siksi, että lääkitykset ovat olleet niin kovat, että en ole siksi pystynyt tekemään hoitotyötä. Nyt olen onnellisessa asemassa, kun työskentelen yrittäjänä omassa kotihoitolassa ja pystyn päättämään työaikani itse sairauden vaatimissa rajoissa. Palkkatöissä ollessani koin valtavaa painetta siitä, kun jouduin työnantajille selittelemään päänsärkyjä.

Migreenit ja päänsäryt kun tuppaavat olemaan sellainen syy, mitä ei uskota oikeaksi sairaudeksi. Työnantajilta tuli usein silmien pyörittelyjä ja kommentteja siitä, että miten kenenkään päätä voi noin usein särkeä.

Olen kuullut lukemattomia kertoja lauseet ”Ota panadol/burana”, ”Lepää vähän niin kyllä se siitä”, ”Käy vähän kävelyllä niin pääkipu helpottaa!” ja ”Kokeile akupunktiota / päähierontaa / korvakynttilöitä / joogaa / päälläseisomista / meditaatiota / homeopatiaa / huutaa ulkona kumartuneena pohjoiseen päin 4 kertaa perkele ja loiki sen jälkeen yhdellä jalalla kymmenen kierrosta taloa ympäri”.

Voin kertoa, että kaikki on kokeiltu. Myös tuo viimeisin vaihtoehto. Ei auta niin ei auta. Lääkäreiden kommentit ovat olleet viimeisen vuoden, että koita pärjätä. Näin teen ja pärjään mielestäni aika hyvin.

Tukiverkosto

Minulla on onneksi äärettömän hyvä tukiverkosto. Vaikka olen aamupäivät vauvan kanssa pääsääntöisesti kaksin, on aina puhelin päässä joku, jolle soittaa. Joku, joka tulee meille vauvaa hoitamaan, jos minun kipuni käyvät liian pahoiksi.

Christian nyt on sanomattakin korvaamaton apu, hän huolehtii sekä arjen pyörittämisestä että minun hyvinvoinnistani ja siitä, että stressitaso ei käy liian korkeaksi. Toisinsanoen, palauttaa aina välillä maan pinnalle stressikuplasta. Murehtiminen kun ei auta loppujen lopuksi yhtään mitään.

Meidän elämä pyörii minun päänsärkyjeni ympärillä ja joskus ehkä sitten jonkun toisen asian ympärillä. Mutta nyt mennään näin; päivä kerrallaan. Tytti-koira on myös viime aikoina kunnostautunut vauvanhoidossa. Tyttihän on aina vahtinut minua kipukohtausten aikana, välillä tuntuu, että koira aavistaa kivut ennen minua.

Stormland päänsärky

Stormland päänsärky

Kaikesta huolimatta, nautitaan elämästä ja arjen pienistä asioista <3

Stormland päänsärky

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.